Kaura sopii moneen käyttötarkoitukseen
Kaura elintarvikkeena

Perinteisimmillään kauraa on syöty puurona, etenkin pohjoismaissa. Viime vuosina puuro on vain kasvattanut suosiotaan ja siitä on tullut kansainvälinen ruokailmiö. Nähtävissä on myös, että puuro voi muuttaa muotoaan. Maailmalla voi jo ostaa juotavia puuroja, jotka sopivat kiireiseen elämänmenoon.

Markkinoilla on erilaisia kauratuotteita, kuten lusikoitavia välipaloja, juomia, jäätelöä - kauraleivistä puhumattakaan.  Ruoanvalmistuksessa kauraa voi käyttää esimerkiksi hiutaleina ja leseinä monin tavoin. Käyttövinkkejä löytyy Suomen kaurayhdistyksen kampanjasivuilta Lumoudukaurasta.fi

Kaura leivonnassa

Kaurakeksit ja -pikkuleivät on tunnettu jo kauan. Suomen rikas leipäkulttuuri sisältää myös runsaan valikoiman maukkaita kauraleipiä. Perinteisen rievän rinnalle on tullut muita limppuja ja palaleipiä. On kehitetty jopa leipiä, joissa ei kauran lisäksi ole muuta viljaa.

Terveellinen, pehmeä ja maukas kauraleipä valmistuu oikealla bioprosessoinnilla

Käytännön tuotekehitystyön pohjana on vuosien tutkimus ja teknologioiden kehitystyö mm. VTT:llä ja Helsingin yliopistossa. VTT:n tutkija, elintarviketieteiden maisteri Laura Flander  kehitti väitöstyössään bioprosessointimenetelmiä entistä maukkaamman ja laadultaan paremman kauraleivän leivontaan. Leipomoille täysjyväkaura on raaka-aine, josta on vaikeaa valmistaa korkealaatuisia tuotteita menettämättä kauran terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Lue lisää

Kaura rehuna

Kauralla on useita ominaisuuksia, jotka lisäävät sen rehuarvoa. Kauran rasvahappokoostumus on edullisempi kuin muilla viljoilla ja kauran öljy sisältää runsaasti hyvälaatuista öljyhappoa ja linolihappoa. Kaura sisältää B1-, B2- ja B6-, sekä A-, K- ja E-vitamiineja. Siinä on arvokkaita kivennäis- ja hivenaineita, antioksidantteja ja kasvisteroleja.

Runsas öljypitoisuus nostaa kauran energia-arvoa. Ohraan tai maissiin verrattuna kaurassa on raakavalkuaista 1-3 % yksikköä enemmän. Kauran aminohappokoostumus on muita viljoja tasapainoisempi ja välttämättömien aminohappojen, erityisesti lysiinin, pitoisuus on korkeampi. Kaurasta rehuna lyhyesti.

Opas kauran soveltuvuudesta eri kotieläimille löytyy tästä linkistä.